EUROPE, WAKE UP FOR CIVILS RIGHTS

EUROPE, WAKE UP FOR CIVILS RIGHTS

L’1 d’octubre de 2017 Catalunya va celebrar un referèndum d’autodeterminació on hi van participar 2.286.217 persones, el 90,2% de les quals van votar a favor de la independència del país. Durant la jornada, la violència dels cossos de seguretat de l’Estat van provocar 1.066 ferits d’entre una ciutadania que en tot moment va exercir resistència pacífica en defensa de la democràcia.

El 27 d’octubre el Parlament va votar a favor de proclamar la República catalana i d’instar al Govern de la Generalitat a aplicar-ne els seus efectes mitjançant el desenvolupament de la llei de transitorietat jurídica i l’obertura del procés constituent, per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 en blanc. El mateix dia, però, l’Estat va aplicar l’article 155 de la Constitució contra Catalunya, que va suposar la destitució de tots els membres del Govern, el cessament de prop de 150 alts càrrecs i la intervenció efectiva de la Generalitat, així com la convocatòria d’eleccions catalanes pel 21 de desembre.

El resultat d’aquestes eleccions convocades pel president Mariano Rajoy va atorgar majoria a les forces partidàries de l’aplicació de la República (JxC, ERC i CUP), que van obtenir 70 escons enfront dels 57 aconseguits pels partits que van donar suport a l’aplicació de l’article 155 i la consegüent suspensió de l’autonomia (C’s, PSC i PP).

Com a conseqüència de l’actuació dels òrgans judicials espanyols, són a la presó en caràcter preventiu però incondicional els líders de les principals entitats civils, Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) i Jordi Sánchez (Assemblea Nacional Catalana) des del 16 d’octubre de l’any 2017; els membres del Govern de la Generalitat Oriol Junqueras, vicepresident i Joaquim Forn, conseller d’Interior, des del 2 de novembre de 2017; Jordi Turull, conseller de Presidència, Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat, Raül Romeva, conseller d’Exteriors i Dolors Bassa, consellera de Benestar i Família, des del 23 de març de 2018 (havent passat prèviament per presó del 2 de novembre al 4 de desembre de 2017); i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, des del 23 de març de 2018. Per la seva banda, es troben a l’exili el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller de Salut, Toni Comín, el conseller de Cultura, Lluís Puig i la consellera d’Agricultura Meritxell Serret (a Bèlgica des del 30 d’octubre de 2017); la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí (a Bèlgica des del 30 d’octubre de 2017, ara a Escòcia); i les diputades del Parlament i líders dels seus partits, Marta Rovira (ERC) i Anna Gabriel (CUP) a Suïssa. En aquest capítol, és rellevant recordar que malgrat el silenci institucional de la Unió Europea del segle XXI, els sistemes judicials d’Alemanya, Bèlgica i Anglaterra ja han resolt contraris a les resolucions de la justícia espanyola. Més enllà de la presó i l’exili, les persones represaliades, acusades i investigades per part de l’Estat en aquest procés democràtic i pacífic arreu del país es compten per centenes.

Europe, wake up! una manifestació històrica

Ni el fred ni el vent ni la pluja van impedir que desenes de milers de catalans es desplacessin a Brussel·les per denunciar la manca de democràcia de l’estat espanyol i exigir l’alliberament dels presos i exiliats polítics catalans. La manifestació convocada per l’Assemblea (ANC) i Òmnium va aplegar, sota el lema Europe: wake up. Stand for democracy, més de 60.000 catalans que van emplenar la capital comunitària en la que ha estat la manifestació més gran mai celebrada a Bèlgica.

Joves i grans, famílies senceres, grups d’amics o veïns, vinguts en avió, tren, cotxe o autocar, amb vestits o bufandes grogues, amb estelades i pancartes amb un únic objectiu: reivindicar el mandat democràtic de l’1 d’octubre i exigir el compliment dels tractats de la Unió Europea, que la fonamenten “en els valors del respecte a la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l’estat de dret i del respecte als drets humans”.

La nit del dia 6 de desembre del 2017 els crits d’independència ja es van fer sentir a la Grand Place de Brussel·les, on centenars de catalans van entonar “Els Segadors” fent llum amb els seus telèfons mòbils. L’endemà, el clam unànime de “Llibertat presos polítics” i “Puigdemont és el nostre president” va emplenar el Parc del Cinquantenari, els carrers i la plaça Jean Rey de la capital belga.

Durant el Festival CityZen podrem rememorar aquest moment històric amb una exposició d’art fotogràfic a càrrec de 4 fotoperiodistes amb molta sensibilitat:

– Delmi Álvarez, free-lance que col·labora habitualment des de Brussel·les amb el diari El País
– Jordi Borràs, diari El Món
– Lluís Brunet, free-lance
– Roser Vilallonga, free-lance després de treballar 25 anys al diari La Vanguardia


Un any després tenim a Catalunya més repressió, més presos polítics i més exiliats que aleshores. La justícia espanyola demana penes de presó de 214 anys per a polítics escollits democràticament, persones pacífiques que l’únic que han fet és complir el compromís electoral amb el que es van presentar a les eleccions.

Avui, com ahir, seguim clamant Europe, wake up! per reclamar l’atenció i mobilització de tots els i les demòcrates d’arreu del planeta. Però també passem a l’acció: el 8 de desembre de 2018 es presenta a Brussel·les el Consell de la República, responsable del desplegament institucional del mandat democràtic expressat en totes les eleccions recents.

0 Comments | Views: 89
Share
Next Post
Post Written By

republicat